Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

E-postadress för nyhetsbrev:

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

Abborre- (Perca Fluviatilis)

Abborre - Perca Fluviatilis

Abborren är vår vanligaste sportfisk och finns i hela Sverige (bortsett fjällregionen) och i stora delar av Europa. Abborren är egentligen en sötvattenlevande fisk, men finns utmed kusten i Östersjön, runt och på Gotland, Öresund och kring å/älv-mynningar på västkusten.

Abborren tillhör familjen Abborrartade fiskar (Percidae) och släktet (Perca).

Storleksmässigt kan Abborren växa till att bli ca 50cm lång och väga strax över 3kg (Det nuvarande Svenska sportfiskerekordet för Abborre är 3.150gr)

Anatomiskt är Abborren väldigt lätt att känna igen tack vare dess ränder utmed sidan av kroppen, de ofta röd/orange färgade bukfenorna och den taggiga ryggfenan. Dock kan färgen variera beroende på levnadsmijö. Exempelvis kan Abborren ofta vara mörkbrun eller nästintill svart i myrtjärnar eller sjöar med väldigt mörkt vatten, medan de i klarvattensjöar, älvar och utmed kusten har en grönare färg.

Viktigt att tänka på är att Abborrens gälar har en extremt vass knivliknande tagg, som man bör passa sig från att skära sig på! Även taggarna på ryggfenan kan göra väldigt ont att sticka sig på, men undviks lätt genom att vika ned ryggfenan mot fiskens rygg innan man tar tag om den.

 

Mer info: http://www.fiskbasen.se/abborre.html            http://sv.wikipedia.org/wiki/Abborre
Fiska Abborre

För många kommer nog vårt allra första fiskeminne från att man en gång suttit och metat med ett enkelt toppknutet metspö, ett röd/vitt flöte och en mask på kroken i väntan på att något skulle nappa, vilket oftast är Abborren. Som sportfisk är abborren en verkligt rolig art att fiska efter då den oftast är relativt lättlurad, är en bra fighter och förutom strålande vacker, smakar utsökt på tallriken!

Som nämnt ovan går det alldeles utmärkt att fiska abborre med ett enkelt traditionellt metspö, flöte och mask, vilket är en metod som lämpar alla.
Dock finns det en uppsjö andra metoder och tekniker som förknippas med Abborrfiske;

  • Spinnfiske: skeddrag, spinnare, små wobblers, crankbaits, poppers etc. som kastas ut och vevas in.
  • Jiggfiske: klassiska gummibeten som riggas med en jiggkrok och fiskas in studsande längst botten.
  • Dropshot: jiggar med mindre egen gång som riggas på enkelkrok och rycks hem längst botten.
  • Isfiske: Balanspirk, Pimpel, mete med dött bete.
  • Texas-rigg
  • Carolina-rigg
  • mete med levande/dött bete
  • bottenmete med levande/dött bete

Kom in till butiken så hjälper vi dig :-)

Ring oss på 08-15 96 30
Eller maila på: admin@berras.se


Utrustning för abborrfiske

Till abborrfiske är en ganska lätt utrustning att föredra. Som allt annat fiske finns även här speciellt nischade val av spön, beten etc. gjorda för specifika fiskesätt.

 

  • “All around”. Om man vill ha en utrustning för abborre bör man ha: ett spö i längd 7-8fot med en kastvikt inom intervallet 5-30g. Haspelrulle i storlek 500-2500. Flätad lina (0.10-0.15mm), gärna i en skrikig färg som är lätt att se.
  • Dropshot. Allt som står ovan är samma förutom spöt, som bör vara ett med toppaktion och stark ryggrad. Det finns många bra spön gjorda för dropshot.

De bästa sportfiskeprylarna från de bästa leverantörerna: Abu Garcia, Shimano, Rapala. Svartzonker, G Loomis, Westin, Savage Gear, Normark, CWC, BFT, Zalt m.m.


GARANTI
Vi på Berras har alltid
minst 1 års fabriksgaranti
på våra varor.

SÄKER BETALNING
Betala säkert med KLARNA,
Avbetalning, faktura
eller internetbank..

TRYGGHET
Säkra leveranser inom Sverige

KUNDSERVICE
Egen kundservice för snabb
hantering av Dina ärende.