Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

E-postadress för nyhetsbrev:

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

Gädda - (Esox Lucius)

Gäddan är onekligen en av våra absolut mest populära sportfiskar i Sverige. Den finns i hela landet (förutom högt upp i fjällområdet) och längst östersjökusten ned till sydvästra Skåne, samt i och runt Gotland, Åland och Öland. Lokalt kan den även hittas vid å/älvmynningar längst västkusten.

Gäddan är väldigt lätt att känna igen tack vare dess säregna kroppsform som är långsträckt och spolformad. Huvudet är stort och plattas ut mot nosen. Färg kan variera beroende på levnadsmiljö, men generellt är gäddan ofta mörkgrön på ryggen, grön/guldig på sidorna med gula fläckar och har vit buk. I det stora gapet är gäddan utrustad med 700 sylvassa tänder som den använder till att fånga och hålla kvar sitt byte med.

Gäddan jagar oftast genom att ligga helt stilla i och kring växtlighet där den smälter in i bakgrunden och blir i princip omöjlig att se, för att sedan blixtsnabbt anfalla bytet på en bråkdel av en sekund. Under våren går gäddan in på grunt vatten för att leka. Honorna blir betydligt större än hanarna, vilka ofta faller byte till de stora honorna. Det svenska sportfiskerekordet ligger på 19,34kg, men betydligt större gäddor har hittats döda eller fångats i nät, vilket diskvalificerar dem som sportfiskerekord.

Mer info: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gädda
Fiska gädda

Gäddan är som ovan nämnt en av våra mest populära sportfiskar och förklaringen är ganska enkel. Gäddan är en top-predator och ligger högst i näringskjedjan. De enda hoten gäddan kan stöta på är säl, fiskgjuse, andra gäddor och så klart människan. Gäddan äter mer eller mindre allt den kan sätta tänderna i, stor braxen, id, abborre är ingen match för en stor gädda. Hela fisken är byggd för blixtsnabbt anfall och får du en på kroken bjuder de på ett ofta brutalt hugg och intensiv kamp.

Metoderna för att fiska gädda är väldigt många, men kärnan i gäddfiske är att antingen imitera gäddans naturliga byten med ex. en wobbler, skeddrag, spinnare, jigg, fluga etc. Eller att använda den riktiga varan, alltså fiska med levande eller dött bete; mört, sarv, braxen etc. Eftersom gäddan är en nyfiken fisk kan den ofta luras att hugga på beten som inte alls liknar någon form av naturligt byte, utan istället genom vibrationer, starka färger och rörelser provocerar gäddan till att hugga. Exempel på dessa är; spinnerbaits, div. gummibeten m.m.

 


Berras Sportfiske


Utrustning vid gäddfiske

 

Tyvärr finns det ingen utrustning som täcker alla metoder inom gäddfiske, så det gäller att välja framförallt ett spö som är anpassat till det fiskesätt man tänkt bedriva. Nedan är de vanligaste metoderna listade och förklarade, samt vilken utrustning som krävs/är bäst lämpad.

 

 • Tafs!!! Ett absolut måste vid gäddfiske. Välj gärna en lång tafs, helst över 40cm, då gäddan har en förmåga att rulla runt och därmed bita av linan ovanför tafsen. En tumregel är att tafsen bör nå minst ett varv runt huvudet på en stor gädda. Rekommenderad styrka är 40lb eller över. Hellre för starkt än en tappad gammelgädda? Vanliga tafsmaterial är; rostfri stålwire, titanium eller fluorocarbon(ca 1mm).
 • Spinnfiske. Denna metod är mest ¨all around¨ och är egentligen “att fiska med kastspö”. Här finns två olika typer av rullar att välja mellan, multiplikatior-rulle och haspel-rulle. Vilken som är bättre än den andra är egentligen en smaksak och beror helt på vem du frågar. Viktigast är att du väljer den som passar dig bäst.
 • Lämpligt vid val av rulle, oavsett vilken typ, är; stark slirbroms och att den rymmer en del lina, i alla fall +100m lina (0.30mm), helst mer.
 • Flätad lina är verkligen att rekommendera! Dels är den helt stum d.v.s. (inte sträcker/töjer sig), är mycket starkare än en traditionell nylonlina, samt har en mycket längre livslängd än nylon. Lämplig tjocklek av flätlina för gäddfiske är ca 0.30mm.
 • Vid val av spö är en längd runt 8-9fot, med kastvikt runt 40-100g lagom i de flesta situationer. Generellt är de flesta gäddbeten ganska tunga och kräver ett lite kraftigare spö för att kunna kastas och fiskas ordentligt. Det är också en fördel vid krokning/mothugg då gäddan ofta lossnar vid försiktigt mothugg.
 • Jerkbaitfiske. Metoden som slog ned likt en bombi Sverige inom gäddfisket i början av 2000-talet. Kort och gott går metoden ut på att med ett kort, styvt spö och multirulle med tjock och stum flätlina rycka in ett bete som saknar egen gång. Man kan se ett jerkbait som en wobbler utan sked, som annars är det som får wobblern att röra sig. Idag har många jerkbeten en hel del egen gång, ofta simmar de i stora S vid monoton hemtagning, men tjusningen med jerkbait fiske är den att det är du själv som styr betets gång och du själv som lurar gäddan att hugga! Har man aldrig testat att fiska gädda med jerkbait så är det verkligen en häftig upplevelse!
 • Spö mellan 6-7fot och kastvikt upp till 150g är lämplig.
 • Rullen tar mycket stryk vid jerkbait fiske! Välj en som tål stryk, har en kraftig slirbroms och rymmer +100m grov flätlina (0.30-0.38mm).
 • Det finns speciella stela tafsar, som underlättar att få ¨rätt¨ gång på betet, vilket kan vara bra i början. En tafs av titanium är att rekommendera, då den aldrig blir krokig.
 • Jerk-utrustning är även perfekt vid lättare havsfiske.
 • Mete. Att meta efter gädda är nog den säkraste metoden för att fånga de större exemplaren. Det finns en uppsjö olika metoder inom mete; bottenmete, flötestrolling, vanligt mete med levande eller dött bete m.fl. Generellt används dock samma slags utrustning för samtliga metoder.
 • Spö i längd 10-12fot med en testkurva på 2,75-3,5 lb.
 • Högutväxlad haspelrulle i storlek 4000-8000 med baitrunner funktion.
 • Flätad lina runt (0.25-0.30mm). 
 • Gäddfluga. En av de senare trenderna inom gäddfisket i Sverige. Att drilla gädda på flugspö är riktigt beroendeframkallande! Att kasta ut 30-40cm långa flugor med flugspö är en fantastisk känsla i sig, att se en stor gädda kasta sig över den är obeskrivligt.
 • Spö i linklass #8-10 är ett bra val. Det finns flugspön gjorda specifikt för gäddfiske.
 • Fluglinan bör ha en kort klump för att orka hålla uppe en stor gäddfluga i kasten, samt vända över på ett bra sätt. Även fluglinor finns specifikt gjorda för gäddfiske och rekommenderas starkt.
 • Rullen bör förutom att rymma backing & fluglinan ha en stark slirbroms för att orka bända upp större fisk ur djupet.
 • Även här gäller tafs! Välj ett mjukt tafsmaterial, med fördel ett som kan brännas ihop, så slipper du krångla med knutar och crimps/wirelås

10 tips för Gäddfiske

 1. Utöver fiskeutrustning, se till att även ha med en bra tång. Att sticka in handen i gäddans garnityr och pilla ut krokarna är inte på tal om…
 2. Se till att ha sylvassa krokar så tappar du betydligt färre gäddor.
 3. Gäddan har tre krav; mat, skydd, temperatur. Leta efter platser som uppfyller de kraven så är chanserna goda att gäddan finns där.
 4. Gäddans trivseltemperatur är 14-grader C.
 5. Pålandsvind är oftast bäst. Vinden driver in småsaker - småfiskar följer med - gäddan sällan långt borta.
 6. En rejäl håv med gumminät är extremt bra vid avkrokning av fisk.
 7. Gäddan är en god matfisk, dock gäller följande: max 3fiskar/dag/man (40-75cm), allt annat skall alltid återutsättas.
 8. Testa olika färger på beten, ofta är en viss färg bättre än andra.
 9. Alla har olika teorier, men många håller nog med om: mulet väder = starka färger, klart väder = naturliga färger.
 10. Hantera fisken varsamt, minimera tiden för fisken ovanför vattnet och sist men inte minst, ha kul! :-D

De bästa sportfiskeprylarna från de bästa leverantörerna: Abu Garcia, Shimano, Rapala. Svartzonker, G Loomis, Westin, Savage Gear, Normark, CWC, BFT, Zalt m.m.


GARANTI
Vi på Berras har alltid
minst 1 års fabriksgaranti
på våra varor.

SÄKER BETALNING
Betala säkert med KLARNA,
Avbetalning, faktura
eller internetbank..

TRYGGHET
Säkra leveranser inom Sverige

KUNDSERVICE
Egen kundservice för snabb
hantering av Dina ärende.